marktlab

Bij het MarktLab maken makers in een korte tijd volwaardige markttheater voorstellingen. Het gaat bij het MarktLab om het proces en onderzoek. Niet om het brengen van een af product op de markt. Centraal staan het onderzoeken, het vinden van nieuwe vormen, en aangaan van nieuwe relaties met het marktpubliek. Zonder te veel prestatiedruk gaan makers een artistiek proces aan dat hen thuis maakt in het maken van theater voor op de markt. Hierbij krijgen ze artistieke en productionele ondersteuning.

Maker laten zich inspireren door ontwikkelingen in de samenleving. Zij gebruiken de markt als context en laboratorium voor artistieke vernieuwing en maatschappelijke betrokkenheid. We creëren een platform voor een nieuwe generatie theatermakers die zich willen verhouden tot markt als context en speellocatie.

Zie agenda voor speeldata.

Productie 2019 | Nike van Essen

Joost en Knak (1)edit.jpg

Knak.

Een absurdistische revue over het loodje leggen 
Alle soorten mensen, dieren en planten hebben in elk geval één ding gemeen 
ze gaan dood 
Wat een verbintenis! 
In een raamvertelling over de hond Knak: eigenaardige verhandelingen over de meest ontkende levensfase 
met poppen, maskers en muziek 
én taal van Jan Hanlo, Kurt Schwitters en Jaap Blonk 
Dat slaat als een tang op een varken 
Arm varken 

Voor volwassenen net zo ongeschikt als voor kinderen 
Kom je met ons de dood vieren? 

‘God, zegen Knak 
Hij is nu dood 
Zijn tong, verhemelte, was rood 
Toen was het wit 
Toen was hij dood 
God, zegen knak.’ 

Nike van Essen (1990) is werkzaam als theatermaker, zangeres, (poppen)speler en docent. Als theatermaker gebruikt ze vooral haar muzikaliteit en affiniteit met de non-verbale beeldende kant van theater om tot voorstellingen te komen. Ze is oprichter van Kleinplein in Rotterdam en poogt in haar theater dichter op de huid te zitten van het publiek. Nike studeerde in 2014 af aan de opleiding Muziektheater van het ArtEZ Conservatorium, hogeschool voor de Kunsten Arnhem.  

cropped-dsc_0673.jpg