Bij het MarktLab maken makers in een korte tijd volwaardige markttheater voorstellingen. Het gaat bij het MarktLab om het proces en onderzoek. Niet om het brengen van een af product op de markt. Centraal staan het onderzoeken, het vinden van nieuwe vormen, en aangaan van nieuwe relaties met het marktpubliek. Zonder te veel prestatiedruk gaan makers een artistiek proces aan dat hen thuis maakt in het maken van theater voor op de markt. Hierbij krijgen ze artistieke en productionele ondersteuning.

Maker laten zich inspireren door ontwikkelingen in de samenleving. Zij gebruiken de markt als context en laboratorium voor artistieke vernieuwing en maatschappelijke betrokkenheid. We creëren een platform voor een nieuwe generatie theatermakers die zich willen verhouden tot markt als context en speellocatie.

MarktLab  2019

Nike van Essen gaat bij het MarktLab een onderzoek aan waarin ze haar muzikale en beeldende kwaliteiten inzet om een voorstelling te maken over ‘elkaar begrijpen’. In de voorstelling werkt ze samen met een of twee Syrische vrienden die zij begeleidt in het werken met poppen en maskers.

In hoeverre kunnen we dicht bij elkaar komen, ook al lijken onze identiteiten zo ver van elkaar weg te staan? Nike zoekt een menselijkheid op waardoor het marktpubliek anders naar elkaar kijkt, een gevoel van verbinding voelt in een wereld waar we elkaar steeds meer ‘vreemden’ van elkaar voelen. Binnen het MarktLab stimuleren we dat makers experimenteren, met het marktpubliek in dialoog gaan tijdens het maakproces en al makend tot het voorstellingsmateriaal komen. 

Nike van Essen (1990) is werkzaam als theatermaker, zangeres, (poppen)speler en docent. Als theatermaker gebruikt ze vooral haar muzikaliteit en affiniteit met de non-verbale beeldende kant van theater om tot voorstellingen te komen. Ze is oprichter van Kleinplein in Rotterdam en poogt in haar theater dichter op de huid te zitten van het publiek. Nike studeerde in 2014 af aan de opleiding Muziektheater van het ArtEZ Conservatorium, hogeschool voor de Kunsten Arnhem.  

cropped-dsc_0673.jpg