Markttheater De Gloed

Markttheater De Gloed programmeert en produceert voorstellingen voor op de markt. Sinds 2017 blaast Markttheater De Gloed nieuw leven in het eeuwen oude markttheater. Ooit was er, zoals op de markten van het 18 eeuwse Parijs, een bloeiende markttheatercultuur. Maar deze is door verschillende maatschappelijke ontwikkeling nagenoeg verdwenen.

Markttheater De Gloed stelt zichzelf de missie om een breed publiek te bereiken door hun op te zoeken, daar waar zij graag komen: de markt. Dit gaat hand in hand met de ambitie urgente grootstedelijke thema’s aan te snijden en nieuwe theatervormen te onderzoeken die een breed marktpubliek aanspreken en het genre markttheater herdefinieren.

Markttheater De Gloed is brug en platform tussen kunstenaars, publiek, bewoners in de stad. In samenwerking met of zelf producerend verkent Markttheater De Gloed wat markttheater vandaag de dag kan betekenen voor de fysieke en social context van de markt. Nieuwe ontmoetingsplekken worden gecreëerd waar kunstenaars, marktpubliek, buurtbewoners en marktondernemers elkaar ontmoeten.

Naast de vaste programmering, ontwikkelt Markttheater De Gloed sinds dit jaar met haar eigen ensemble nieuwe voorstellingen waarmee getourd wordt langs verschillende markten.

Markttheater De Gloed focust zich op jonge makers. Makers die zich willen ontwikkelen in het maken van markttheater. Markttheater is uitdagend, confronterend en direct. Nergens zit je zo dicht op je publiek, nergens moet je je publiek zo actief veroveren en betoveren. Vanuit MarktLab gaan diverse makers een artistiek onderzoek aan naar wat markttheater vandaag de dag kan zijn. Het ontwikkelen en presenteren van deze nieuwe voorstellingen voedt de ontwikkeling van het genre markttheater.

Markttheater De Gloed werkt samen met verschillende markten in Amsterdam. De Sunday Market is onze vaste markt. Daarnaast wordt er samengewerkt met de Dappermarkt, Plein 40/45 markt en Pure Markt.

Organisatie Markttheater De Gloed